top of page

Yaşamı Kullanmasını Biliyor muyuz?

Güncelleme tarihi: 7 Şub



Dinle: Yaşamı Kullanmasını Biliyor muyuz?- Yaşam Kılavuzu

‘’Yaşamaya fırsatım yok.’’

‘’Zaman ne çabuk geçiyor.’’

‘’Hayat çok kısa.’’


Hayatınız boyunca bu cümleleri ne kadar kullandığınızı hesaplayabilir misiniz? 


Peki amaçsızca geçirdiğiniz, ölesiye savurduğunuz zamanları hesaplayabilir misiniz?


Birçoğumuzun yaşamın kısalığından yakınmaya hakkı yok. Çünkü onu kullanmasını bilmiyoruz. Şöyle diyor Stoacı Filozof Seneca:


‘’Aslında yaşam süremiz kısa değildir. Tersine biz onun çoğunu boşa harcarız. Yaşam yeterince uzundur ve tümü iyi kullanıldığında büyük işler başarabileceğimiz uzunlukta, cömertçe verilmiştir. Ancak yaşam değerli bir amaç uğruna harcanmadığında, gevşekçe ve özensizce çarçur edildiğinde sonunda ölüm abanır ve geçişini fark etmediğimiz yaşamın geçip gittiğini görürüz. O zaman durum şöyledir: Bize verilen yaşam kısa değildir, tersine biz onu kısaltırız.’’

Şimdilerimizi geleceğe özlem duyarak ya da geçmişten yakınarak, anlık zevklerimiz, sebepsiz hırslarımız, kederlerimizle harcıyoruz.


Sonra diyoruz ki: Yaşam çok kısa.


İnsanların, eşyaların bizi kendimizden uzaklaştırmalarına izin veriyoruz. Uzaklaşıyoruz, kendimizi tanıyamaz, ne yaptığımızı bilemez hale geliyoruz.


Sonra diyoruz ki: Yaşam çok sıkıntılı.


En son ne zaman bir gününüzü dilediğiniz/amaçladığınız gibi geçirdiğinizi, içiniz rahat şekilde uykuya daldığınızı hatırlıyor musunuz?


''Ne kadar çok zamanın çoktan geçip gittiğini görmüyorsun. Yaşamı bol bol akıtılacak dolu bir kaynaktan geliyormuş gibi boşa harcıyorsun.'' -Seneca

Bu şekilde yaşadığımız sürece güzel anılar biriktiremeden, kendimizi gerçekleştiremeden yolun sonuna gelmiş olacağız.


Yolun sonunda hissettiğimiz tek duygu ise pişmanlık olacak. Çünkü geriye dönüp baktığımızda amaçsızca geçen giden günler, ziyan edilmiş bir yaşam göreceğiz.


Ya da zamanın kısalığından yakınmayı bırakıp her anımızı dolu dolu yaşamaya karar vereceğiz.


Her günü kendi tutkularımız, kendi hayallerimiz için yaşayacağız.


Her gün gerçekten yaşayacağız ve yaşadığımızı hissedeceğiz.


İşte Yaşam Kılavuzu ekibi olarak bu yüzden buradayız. 


Unuttuğumuz yaşama sanatının ne olduğunu hatırlamak ve sizlere hatırlatmak için… 


''Birinin kırışıklıkları ve aklanmış saçlarından uzun bir yaşam sürdüğü çıkarımını yapmak yanlıştır. Çünkü limandan ayrıldığı gibi şiddetli bir fırtınaya yakalanmış ve oraya buraya sürüklendikten sonra, farklı yönlerden esen çeşitli yellerle aynı rotada daireler çizmiş birinin uzaklara yelken açtığını sanıyorsunuz: O uzun bir deniz yolculuğu yapmamış, yalnızca uzun süre savrulup durmuştur.'' - Seneca

114 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page